Reisebrev Artroskopisk Vintermøte 2014

Artroskopisk vintermøte ble arrangert på GudbrandsGard Hotell på Kvitfjell helgen 31. jan-2. feb.

Artroskopisk vintermøte ble arrangert helgen 31.jan-2. februar på GudbrandsGard hotell på Kvitfjell. Det var over 70 påmeldte deltagere og foredragsholdere. Vintermøtet er lagt opp med forelesninger morgen og kveld, og på lørdagen er det en lang lunsj midt på dagen hvor en har tid til langrenn eller alpint. GudbrandsGard hotell ligger perfekt til i forhold til Kvitfjell alpinanlegg med ski in & ski out. Langrennsløypene starter ved hotellets parkeringsplass. Hotellet har en velvære-avdeling med innendørs basseng som er populært blant barna. Mange har med seg ledsager og barn og sosialt sett var Vintermøtet også i år svært vellykket.

Det faglige programmet var i år variert og med flere utenlandske foredragsholdere i tillegg til foredragsholdere fra egen forening.

Det er blitt en tradisjon at fredags ettermiddag starter med oppdatering fra korsbåndsregisteret ved Lars Engebretsen. Mattias Ahldèn, Orthocenter IFK-klinikken,  snakket deretter om Pivot shift testen og muligheten for kvantifisering av denne.  Deretter holdt Andreas Persson, som er deltidsansatt ved Korsbåndsregisteret, et innlegg om risikofaktorer for korsbåndsrevisjon basert på data fra registeret. Torbjørn Strand fra Haraldsplass Diakonale sykehus snakket om bruk av ben fra benbank ved fremre korsbåndsrevisjoner før Robert F. LaPrade avsluttet fredagen med tekniske tips & trics ved fremre korsbåndsrevisjon. LaPrade er en annerkjent ortoped fra Vail, US.

Lørdags formiddag  hadde vi først en sesjon om PCL skader hvor Rob LaPrade startet med et innlegg omkring anatomien. Asbjørn Aarøen fra AHUS snakket deretter om diagnostikk, testing og operasjonsindikasjon før Karin Bredland, fysioterapeut ved Oslo Universitetssykehus og for Røa Dynamite girls, hadde et innlegg om ikke-operativ behandling og Jack PCL-brace. Rob LaPrade holdt deretter innlegg om den operative behandlingen og bruk av double bundle teknikk ved PCL rekonstruksjon før han avsluttet med et innlegg om den post operative behandlingen.  Etter kaffepausen hadde vi en sesjon om ankelartroskopi hvor Jàkup Midjord fra Sentralsykehuset på Færøyene og Sykehuset Østfold presenterte en case med skopisk behandling av en stor taluscyste, før han holdt innlegg om skopisk artrodesekirurgi i ankel og subtalarledd og om bruk av skopet i frakturkirurgi i bakfoten. Sesjonen ble avsluttet med at Ari Bertz fra Kysthospitalet i Hagavik holdt et innlegg om akilles tendoskopi.

Etter lunsj på lørdag hadde skulder og albueforeningen sitt symposium hvor Torstein Husby fra Oslo Universitetssykehus  og  Konrad Mader fra Sentralsykehuset Helse Førde startet med innlegg om hhv. åpen og artroskopisk behandling av post traumatisk albuestivhet. Hannan Mullet fra Dublin snakket deretter om claviculafrakturer før Graham Tytherleigh-Strong fra UK holdt et innlegg om behandling av sternoclavicularleddsproblematikk.

Søndags formiddag var satt av til AC-leddet. Mette Andersen fra Bærum sykehus startet med et innlegg om anatomi, biomekanikk og diagnostikk før Odd Arve Lien, Bærum sykehus og Oslofjordklinikken, holdt et innlegg om rasjonale for valg av behandling av AC luksajoner. Ingerid Baksaas Aasen fra Martina Hansens Hospital presenterte resultater fra en retrospektiv studie på konservativt behandlede pasienter med type II- III luksajoner. Trygve Methlie fra Haukelands universitetssykehus presenterte resultater av behandling av type V luksasjoner med Toggle-Loc og Dog Bone button før Odd Arve Lien presenterte resultater for behandling av type III luksasjoner med bruk av Tightrope. Sesjonen ble avsluttet ved at leder for Artroskopiforeningen Sigbjørn Dimmen, Lovisenberg diakonale sykehus, holdt et innlegg om kronisk AC luksasjon.

Generalforsamlingen ble avholdt lørdag kveld. Inge Skråmm gikk ut av styret og Rune Mikalsen ble valgt til ny kasserer. Sigbjørn Dimmen , Randi Hole, Mette Andersen og Aksel Risan sto ikke på valg og fortsetter i sine roller i styret som hhv leder, nestleder, nettsideansvarlig og sekretær.

Neste års vintermøte arrangeres helgen 30. jan-1.feb på GudbrandsGard Hotell, Kvitfjell. Velkommen!