Reisebrev Artroskopisk Vintermøte 2015

Artroskopisk vintermøte ble arrangert på GudbrandsGard Hotell på Kvitfjell helgen 6. -8. feb.

Artroskopisk vintermøte ble arrangert helgen 6.-8. februar på GudbrandsGard hotell på Kvitfjell. Det var 55 påmeldte deltagere og foredragsholdere, dvs. litt færre enn årene før. Det er gledelig å se at så mange kommer tilbake år etter år og det er alltid hyggelig og møtes igjen på Kvitfjell. Vintermøtet er lagt opp med forelesninger morgen og kveld, og på lørdagen er det en lang lunsj midt på dagen hvor en har tid til langrenn eller alpint. GudbrandsGard hotell ligger perfekt til i forhold til Kvitfjell alpinanlegg med ski in & ski out. Langrennsløypene starter ved hotellets parkeringsplass. Hotellet har en velvære avdeling med innendørs basseng som er populært blant barna. Mange har med seg ledsager og barn og får med dette med seg faglig input i kombinasjon med familiehygge.

Det faglige programmet var i år sentrert omkring kne og skulder. Vi er stolte over å ha hatt James Robinson, Avon Orthopaedic Centre – Bristol, på listen over foredragsholdere sammen med Mirco Herbort, Universitätsklinikum Münster. De øvrige foredragsholdere var innhentet fra egen forening i tillegg til protesekirurg Gunnar Lidegran fra St.Olavs Hospital, infeksjonsmedisiner Jan-Erik Berdal fra AHUS, barneortoped Christian Øye fra St. Olavs Hospital og Fysioterapeutene Håvard Moksnes fra Olympiatoppen og Øystein Skara fra Lovisenberg Diakonale sykehus. Alle bidro til et svært bra faglig program med tema omkring ACL skader hos voksne & barn, behandling av massive cuff-rupturer, post operative infeksjoner etter skulderkirurgi og patella dislokasjoner.

Det er blitt en tradisjon at fredags ettermiddag starter med oppdatering fra korsbåndsregisteret ved Lars Engebretsen. Sammen med Håvard Moksnes hadde Lars deretter en mini-sesjon om behandling av ACL skader hos barn. Håvard Visnes, som høsten 2014 disputerte med avhandlingen ”Risc factors for Jumper´s knee”, holdt foredrag om behandling av patellar tendinopati før James Robinson avsluttet ettermiddagens sesjon med et innlegg om bruk av RF-proben i kne kirurgi.

Lørdags formiddag var satt av til ACL, og Mirco Herbort startet med et innlegg om biomekanikk og anatomi. James Robinson holdt innlegg om tunnel-plassering, isolert AM/PL rekonstruksjon og ALL, og Jon Olav Drogset fra St.Olavs Hospital og nåværende leder i Norsk Ortopedisk Forening snakket om ”remnant tissue preservation” innen ACL kirurgi. Etter kaffepausen hadde vi en sesjon om massive cuff-rupturer hvor Kirsten Lundgren fra Lovisenberg Diakonale sykehus startet med et innlegg om reparasjon før leder i Artroskopiforening Sigbjørn Dimmen snakket om senetransposisjoner. Gunnar Lidegran og Øystein Skara snakket om hhv. Revers skulderprotese og konservativ behandling.

Etter lunsj på lørdag hadde skulder og albueforeningen sitt symposium som i år omhandlet post operative infeksjoner etter skulderkirurgi. Inge Skråmm fra AHUS startet med et foredrag om den gule stafylokokken før Jan-Erik Berdal ga oss nyttig viten om propionebakterien – den nye fienden. Berdal fortsatte med foredrag om antibiotika valg ved profylakse og behandling, før Kirsten Lundgren snakket om den kirurgiske håndteringen av de akutte post operative infeksjonene. Sesjonen ble avsluttet av Kjersti Kaul Jenssen fra Lovisenberg Diakonale sykehus som snakket om strategier for reduksjon av infeksjonsrisiko.

Tema for søndag formiddag var patella dislokasjoner og MPFL. Christian Øye holdt et flott innledende foredrag om temaet og indikasjoner for operativ behandling. Mirco Herbort ga deretter en gjennomgang av MPFL rekonstruksjonsteknikker og bruk av Quadriceps senegraft før Truls Straume Næsheim fra AHUS avsluttet årets vintermøte med et lysbildeshow om behandling av residiverende patella luksasjoner.

Artroskopiforeningens medlemmer vil få tilgang til de fleste av disse foredragene i medlems-mappa på nettsiden.

Generalforsamlingen ble avholdt lørdag kveld. Alle i styret fortsetter. Sigbjørn Dimmen beholder sin rolle som leder i foreningen. Aksel Risan og Rune Mikalsen sto ikke på valg og fortsetter i sine roller i styret som hhv sekretær og kasserer. Mette Andersen og Randi Hole bytter roller og er fra nå av hhv nestleder og styremedlem. Årets Smith & Nephew artroskopi stipend ble utdelt til Kjersti Kaul Jenssen for sitt prosjekt Arthroscopic subscapularis tendon repair. Clinical outcome and radiological results . Geir Jomaas ble trukket ut blant møtets oppmøtte LIS-leger som vinner av Artroskopiforeningens reisestipend som skal gå til dekning av reisteutgifter til Isakos kongressen 2015.

Neste års vintermøte arrangeres helgen 5.-7. feb på GudbrandsGard Hotell, Kvitfjell. Velkommen!