Reisebrev Artroskopisk Vintermøte 2016

Artroskopisk vintermøte ble arrangert på GudbrandsGard Hotell på Kvitfjell helgen 5. -7. feb.

Artroskopisk vintermøte ble arrangert helgen 5.-7. februar på GudbrandsGard hotell på Kvitfjell. Det var 56 påmeldte. Alltid hyggelig å se at så mange kommer tilbake år etter år. I år hadde vi værgudene på vår side på lørdagen og i det pausen startet klokken 12, brøt sola fram og vi fikk 4 fantastisk fine timer i bakken og i langrennsløypene. GudbrandsGard hotell ligger perfekt til i forhold til Kvitfjell alpinanlegg med ski in & ski out. Langrennsløypene starter ved hotellets parkeringsplass. Hotellet har en velvære avdeling med innendørs basseng som er populært blant barna. Mange har med seg ledsager og barn og får med dette med seg faglig input i kombinasjon med familiehygge.

Det faglige programmet var i år var ørlite mer variert enn i fjor. Vi er stolte over igjen å ha hatt James Robinson, Avon Orthopaedic Centre – Bristol, på listen over foredragsholdere. I tillegg hadde skulder og albueforeningen innhentet belgiske Geert Declercq fra Orthopedisch Centrum Antwerpen. De øvrige foredragsholdere var innhentet fra egen forening i tillegg til Frede Frihagen fra Ortopedisk Avdeling ved Ullevål (OUS). Det er også alltid hyggelig med bidrag fra fysioterapeuter/manuell terapeuter og i år hadde vi invitert Thomas Ødegaard fra Nimi og det Norske herrelandslaget i fotball og Øystein Skare fra Lovisenberg Diakonale sykehus. Som Thomas så fint sier det: ”vi jobber sammen med og for pasientene”. Det er utvilsomt at pasientene har god nytte av tverrfaglig samarbeide.

Det er blitt en tradisjon at fredags ettermiddag starter med oppdatering fra korsbåndsregisteret og i år var det Knut Fjeldsgaard som fortalte oss om det nå åpne registeret og hva nettopp dette kan innebære for de ulike sykehus. Se forøvrig nettsiden og finn ditt sykehus på ”resultatslisten”:  http://www.kvalitetsregistre.no/resultater/muskel-skjelett-og-bindevev/nasjonalt-korsbaandregister/

Etter oppdateringen fra det norske registeret fikk vi også en oppdatering fra UK national ligament register av dr. Robinson. De har ikke kommet fullt så langt som oss og det var interessant å høre at mens vi sliter med KOOS compliance fra pasientene, sliter de med compliance blant ortopedene. www.uknlr.com

Dr. Robinson fortsatte med 2 foredrag om meniskrotskader og mange satt igjen med en litt uggen følelse av at dette må vi vel ha oversett noen ganger. Vi fikk deretter en presentasjon av Norwegian Cartilage Project av Per H Randsborg fra AHUS før Frede Frihagen avsluttet ettermiddagen med et svært interessant foredrag om bruk av Bifosfonater i behandlingen av smertefull bone bruise.

 

Lørdags formiddag var satt av til Hamstringsrupturer. Behandlingen av akutte, kroniske og degenerative rupturer ble gjennomgått av Frede Frihagen og Ole Koppang (Bærum Sykehus, VVHF). Operasjonsteknikk og resultater fra egne sykehus ble presentert før Thomas Ødegaard gjennomgikk rehabiliteringsbiten og den forebyggende behandlingen. Etter kaffepausen hadde vi en ACL sesjon hvor Tone Gifstad først snakket om Patellar vs. Hamstringssenegraft, og deretter hadde Eivind Inderhaug fra Haraldsplass Diakonale sykehus og James Robinson hver sine innlegg om ekstraartikulær ACL rekonstruksjon. Vi fikk også presentert en operasjonsmetode som kan tillate kombinert ACL rekonstruksjon og HTO.

Etter lunsj på lørdag hadde skulder og albueforeningen sitt symposium som i år omhandlet labrumskader og bicepstendinopati. Cecilie Schrøder fra Lovisenberg Diakonale Sykehus startet med å snakke om SLAP skader før Geert Declercq omtalte behandlingen av kronisk bicepssene tendinopati og bakre labrum skader. Øystein Skara snakket deretter om den post operative rehabiliteringen.

Tema for søndag formiddag var diverse skulder tema. Stefan Moosmayer holdt et fint foredrag om peritendinitis calcarea før Thomas Ødegaard tok for seg konservativ behandling av degenerative skulderlidelser. Trygve Methlie presenterte resultater fra en serie pasienter de har behandlet operativt for SC-instabilitet og vintermøtet ble avrundet ved at styrets leder Sigbjørn Dimmen, litt febersyk, holdt et fint innlegg om snapping scapula.

Generalforsamlingen ble avholdt lørdag kveld. Sigbjørn Dimmen fortsetter som leder i foreningen. Aksel Risan, Mette Andersen og Randi Hole sto ikke på valg og fortsetter i sine roller i styret som hhv sekretær, nestleder og styremedlem. Jan Rune Mikaelsen fortsetter ikke i styret og Frode Hellum tar over hans oppgaver som kasserer. Vi ønsker han velkommen i styret og takker Rune for innsatsen! Årets Smith & Nephew artroskopi stipend ble utdelt til Eivind Inderhaug for sin studie «The effect of lateral tenodeses in combined ACL and anterolateral injured Knees». Tone Gifstad ble trukket ut blant møtets oppmøtte LIS-leger som vinner av Artroskopiforeningens reisestipend som skal gå til dekning av reisteutgifter til ESSKA kongressen 2016. I tillegg ble det trukket 2 etterutdanningsstipender fra Arthrex blant vintermøtets deltagere, og vinnerne ble Nina Kise og Stig Heir, begge fra Martina Hansens Hospital. Vinnerne får delta på et av Arthrex sine internasjonale kurs på ArthroLab i München, Tyskland.

Neste år har Artroskopiforeningen 25 års jubilieum. Dette skal markeres og vi håper mange vil ta turen til Kvitfjell! Velkommen!