Reisebrev Artroskopisk Vintermøte 2017

Artroskopisk vintermøte ble arrangert på GudbrandsGard Hotell på Kvitfjell helgen 3. -5. feb.

Artroskopisk vintermøte ble arrangert helgen 3.-5. februar på GudbrandsGard hotell på Kvitfjell. Det var 64 påmeldte. Alltid hyggelig å se at så mange kommer tilbake år etter år. GudbrandsGard hotell ligger perfekt til i forhold til Kvitfjell alpinanlegg med ski in & ski out. Langrennsløypene starter ved hotellets parkeringsplass. Hotellet har en velvære avdeling med innendørs basseng som er populært blant barna. Mange har med seg ledsager og barn og får med dette med seg faglig input i kombinasjon med familiehygge. Artroskopiforeningen feirer i år sitt 25-års jubileum og dette ble markert med et eget jubileumsymposium på lørdags ettermiddag.

I år var vi glade for å igjen kunne ønske Rob LaPrade velkommen og han bidro som han pleier med inspirerende og gode innlegg. Til sesjonen om hofteartroskopi hadde vi invitert Moritz Tannast (Sveits) og Michael Dienst (Tyskland) som begge bidro sterkt til at denne sesjonen ble interessant og lærerik selv for de som ikke skoperer hofter til vanlig. Også i år hadde vi invitert manuellterapeut Thomas Ødegaard fra Nimi og det Norske herrelandslaget i fotball som har bred erfaring med behandling av hofte- og lyskeplager. Skulder og albueforeningen hadde invitert Klaus Bak og sammen med foredragsholderere fra egen forening skapte de en fin diskusjon omkring skulderinstabilitet på søndagsmorgenen.

Det er blitt en tradisjon at fredags ettermiddag starter med oppdatering fra korsbåndsregisteret og i år var det igjen Lars Engebretsen som kunne fortelle om «siste nytt». Guri Ekås holdt deretter en presentasjon av det snart påbegynte prosjektet med registrering av de ikke-opererte ACL skadde pasientene.

Rob LaPrade holdt et foredrag om MCL skader og «the anatomic augmentation technique», et foredrag om «ACL revision surgery» og et om «Meniscal ramp and root lesions». Fredagens sesjon ble avsluttet med at undertegnede holdt et foredrag om artroskopiens rolle i behandlingen av syndesmoseskader før Kirsten Lundgreen snakket om røyking og rotator cuff skader.

Lørdags formiddag var ble startet med at Nina Kise oppsummerte ESSKA konsensusen om behandling av degenerative meniskrupturer før Rob LaPrade ga sitt nevnte meniskforedrag. Deretter startet sesjonen om hofteartroskopi som i tillegg til Tannast, Dienst og Ødegaard, hadde foredrag av Jone Segedal og Sverre Løken.

Etter lunsj på lørdag var det tid for jubileumsymposium. Torbjørn Grøntvedt snakket om Idrettsortopediens utvikling, Lars Engebretsen snakket om behandlingen av ACL rupturer de siste 25 årene, Torbjørn Strand snakket om retur til ballidrett etter ACLR, Arne Ekeland snakket om bruken av knenære osteotomier i 25 år, Anders Mølster snakket om forskningens betydning for utviklingen av artroskopisk kirurgi og Gisle Uppheim ga oss glimt fra artroskopiens historie. Artroskopiforeningen spanderte et glass champagne som innledning til symposiet som var et fint & morsomt tilbakeblikk på de siste 25 årene og ikke minst i artroskopiforeningens egen historie.

Skulder og albue-foreningen holdt sitt symposium på søndags formiddag med skulderinstabilitet som tema. I tillegg til Klaus Bak (Danmark) var det foredrag av alltid engasjerte Sigurd Liavåg og av Jesper Blomquist.

Generalforsamlingen ble avholdt lørdag kveld. Sigbjørn Dimmen og Aksel Risan takket for seg. Randi Hole overtar rollen som leder i artroskopiforeningen og Mette Andersen fortsetter i sin rolle som nestleder og web-ansvarlig. Frode Hellum fortsetter som kasserer. Nye i styret i år er Sverre Løken og Bjørn Gunnar Kristiansen som tar over rollene som hhv. styremedlem og sekretær. Vi takker Sigbjørn og Aksel for innsatsen! Årets Smith & Nephew artroskopi stipend ble i år delt i to og vinnere var Agnar Tegnander for studien: A comparison of surgery in patients with longstanding mid-portion achilles tendinopathy with conservative treatment, og Trond Olav Lundemo for studien: A prospective randomized controlled trial comparing the Endobutton CL BTB Fixation System with metal interference screws in the femoral fixation of patellar tendon grafts in anterior cruciate ligament reconstruction. Hjörtur Brynjólfsson ble trukket ut blant møtets oppmøtte LIS-leger som vinner av Artroskopiforeningens reisestipend som skal gå til dekning av reisteutgifter til ISAKOS kongressen 2017. I tillegg ble det trukket 2 stipender fra Arthrex blant vintermøtets deltagere, og vinnerne ble Stefan Moosmeyer og Trygve Methlie. Vinnerne får delta på et av Arthrex sine internasjonale kurs på ArthroLab i München, Tyskland. 3 nye æresmedlemmer ble utnevnt: Lars Engebretsen, Torbjørn Strand og Torbjørn Grøntvedt. De tre æresmedlemmene har vært svært sterke bidragsytere til utviklingen av artroskopisk kirurgi i Norge, og alle tre kan trygt kalles pionerer innen sine arbeidsfelt. De har igjennom lange arbeidskarrierer vist akademisk styrke, evne til å utvikle faget og ikke minst også formidle og lære opp yngre kolleger i artroskopisk kirurgi. De er også alle tre svært positive og hyggelige kolleger og venner, og fungerer som svært gode forbilder for oss alle. Vi gratulerer!

Vi håper minst like mange vil ta turen til Kvitfjell 2.-4. februar 2018! Spesielt ønsker vi Lis-leger velkomne.