Reisebrev Artroskopisk Vintermøte 2018

Skulder- og albueforeningen arrangerte en sesjon om Albueartroskopi. Foredragsholdere var f.v. Eirik Solheim, Sondre Hassellind og Denise Eigendaal. Møteleder var Lars Eilertsen.

Artroskopisk Vintermøte 2018

Artroskopisk vintermøte ble arrangert på GudbrandsGard Hotell på Kvitfjell helgen 2. – 4. feb.

Artroskopisk vintermøte ble arrangert helgen 2.-4. februar på GudbrandsGard hotell på Kvitfjell. I år var det færre deltagere enn de tidligere år, men stemningen var like god. Alltid hyggelig å treffes på Kvitfjell! GudbrandsGard hotell ligger perfekt til i forhold til Kvitfjell alpinanlegg med ski in & ski out. Langrennsløypene starter ved hotellets parkeringsplass. Hotellet har en velværeavdeling med innendørs basseng som er populært blant barna – i år var vannet i bassenget varmere 🙂

Vi startet med en ACL sesjon på fredagen – graftvalg var tema. Jon Olav Drogset holdt en fin oppsummering av graftvalg gjennom de siste 30 år. Syntetiske graft har vært prøvd tidligere og blitt forkastet – hvorfor tror vi det skal fungere denne gangen? Asle Kjellsen presenterte et flott innlegg om erfaringene fra Haukeland sykehus med bruken av et av de nye syntetiske graftene. Quadricepssenegraft brukes i økende grad og Arne Kristian Aune presenterte teknikk og erfaringer ved bruk av dette graftet.

Gilbert Moatsche har tilbragt et år ved Steadman institute i Vail og i løpet av denne perioden har han publisert et imponerende antall artikler. Han ble under Isakos 2017 tildelt Achilles Orthopaedic Sports Medicine Research Award for studien The Lateral Meniscus Posterior Root and Meniscofemoral Ligaments are Stabilizing Structures in the ACL Deficient Knee: A Biomechanical Study. Gilbert holdt et glimrende foredrag om meniskrotens rolle som stabilisator hos pasienter med ACL skade.

Også i år var siste foredrag fredag holdt av til en av våre medlemmer som har disputert i løpet av det siste året. Tor Kjetil Nerhus forsvarte sin avhandling for graden philosophiae doctor Time-dependent functional outcome following surgery for medial osteoarthritis of the knee i juni 2017. Vi fikk en flott oppsummering av hans funn.

Lørdags formiddag startet med oppsummering fra Korsbåndsregisteret og fortsatte deretter med oppdatering fra Norwegian Cartilage Project. Deretter fikk vi presentert et inspirerende reisebrev fra Vail av Gilbert Moatsche.

Are Stødle og Jakúp Midjord.

 

I år hadde vi invitert representanter fra Norsk fot -og ankelkirurgisk forening til å holde en sesjon om artroskopi i ankel og fot. Jakúp Midjord og Are Stødle fikk gode tilbakemeldinger for sine innlegg om fremre og bakre ankelartroskopi, impingement, OCD i talus og tibia og artroskopisk FHL transposisjon.

Skulder og albue-foreningen holdt sitt symposium på lørdags ettermidag med albue artroskopi som tema. Eirik Solheim holdt et innledende foredrag før gjesteforeleser Denise Eygendaal overtok. Dr Eygendaal er den første kvinnelige professoren i ortopedisk kirurgi i Nederland. Hun snakket om komplikasjoner ved albue artroskopi og forebygging av disse og om lateral albue smerte. Sesjonen avsluttet med et reisebrev fra Sondre Hassellund.

Generalforsamlingen ble avholdt lørdag kveld. Ingen endringer i styrets besetning: Randi Hole og Mette Andersen fortsetter i sin rolle som hhv. leder i artroskopiforeningen og nestleder + web-ansvarlig. Frode Hellum ble gjenvalgt som kasserer for 2 nye år. Stig Heir og Eirik Aunan ble gjenvalgt i stipendkomiteen. Sverre Løken og Bjørn Gunnar Kristiansen fortsetter i rollene som hhv. styremedlem og sekretær.

Tildeling av Smith & Nephew artroskopistipendium – årets stipend på kr 40 000 ble tildelt Monica Sailer, AHUS for studien «Prediktorer for infeksjon etter ACL-kirurgi». Stipendet ble delt ut av Hans Jørgen Coldevin fra Smith & Nephew. Alexander Tandberg, Bærum sykehus, ble deretter trukket ut som vinner av Lis reisetstipend.

Søndagen var det en sesjon om Artroskopisk assistert frakturbehandling. Foredragene om bruken av artroskopi i behandlingen av frakturer i coronoid, fot & ankel, eminentia og i frakturer i skulder inspirerte til diskusjoner.

Pga. få deltagere ved årets vintermøte hadde vi i etterkant en spørreundersøkelse for å kartlegge evt årsaker. Det faktum at Vintermøtet arrangeres samme helg som Idrettsmedisinsk kongress i Danmark er ugunstig, og i tillegg var det i år ACL study group hvor flere av våre medlemmer var tilstede. Andre årsaker som ble tatt opp var: lite engasjerende program, pris, avstand og at det avholdes i helg. Hotellet er allerede booket for Vintermøtet 2019, men spørsmålet om lokalisasjon vil igjen tas opp ved generalforsamlingen 2019. Styret ser at det var uheldig med 2-3 sesjoner utenfor hovedinteressefeltet for foreningen, og det er gjort tiltak for å forhindre at dette skje igjen.

Styret i artroskopiforeningen ønsker velkommen tilbake til Kvitfjell 1.-3 februar 2019!