Reisebrev Artroskopisk Vintermøte 2020

Årets vintermøte ble arrangert på tradisjonsrike Gudbrandsgard Hotell på Kvitfjell helgen 31. Januar til 2. februar.

56 deltagere, hvorav 6 LIS hadde møtt opp for å få med seg årets faglige og sosiale event for artroskopiinteresserte. Kvitfjell er et eldorado for skiaktivitet – og føreforholdene var svært gode både for langrennsløpere og alpinister denne helgen. Gudbrandsgard Hotell ligger perfekt til i forhold til Kvitfjell alpinanlegg med ski in & ski out. Langrennsløypene starter ved hotellets parkeringsplass. Hotellet har en velværeavdeling med innendørs basseng som er populært blant barna.

Fredagens program startet med innlegg fra Korsbåndsregisteret. Det arbeides med utkast til nasjonale retningslinjer for fremre korsbåndskirurgi, registeret har igangsatt arbeid med et utkast og ønsker gjerne innspill/samarbeid med andre for å komme videre med arbeidet. Både kontroversielle og mindre kontroversielle temaer rundt korsbåndskirurgien ble nevnt og debattert. Tendensen er nok at sentrale helsemyndigheter ønsker faglige retningslinjer og det vil være fordelaktig om fagmiljøet selv kan lede an i utviklingen. Videre fortalte Andreas Persson om mulighetene for randomiserte-kontrollerte studier gjennom registeret. En arbeidsgruppe har fått tildelt en større sum penger for å kunne gjennomføre en studie på operativ versus non-operativ behandling av fremre korsbåndskirurgi.

Ut over fredagen fortsatte den spennende debatten om behovet for et nasjonalt register for pasienter som blir operert for ustabilt kneskjell. Truls Straume-Nesheim holdt et innlegg om temaet. Ulike mål for den patoanatomiske basis for ustabilt kneskjell er beskrevet og det finnes ingen konsensus i hvordan slike mål best kan brukes. Svend Ulstein, som disputerte i 2019, hold sin prøveforelesning om «Bruk av PROMS som utfallsmål». Til slutt rundet Erik Rosenlund av kvelden ved å dele erfaringer fra et langt liv som fotballortoped.

Lørdag morgen hadde vi enda en flott sesjon om fremre korsbåndskirurgi. Andreas Persson viste oss utviklingen i «primary repair» for fremre korsbåndssvikt, en ønskereprise av hans prøveforelesning fra 2019. Flere tidligere studier fra Norge har vist at tradisjonell korsbåndsrekonstruksjon gir bedre resultater enn reparasjon. Nye teknikker og et ønske om å minimere morbiditeten ved kirurgi gjør at temaet stadig holdes aktuelt. Karl Eriksson fra Stockholm var invitert for å snakke om timing av kirurgi ved fremre korsbåndssvikt og bruk av biologisk forsterkning for å bedre grafttilheling. Han presenterte resultater fra flere studier hvor svenskene har gjennomført akutt korsbåndskirurgi med gode resultater og forbedret stabilitet – uten utvikling av artrofibrose. Videre delte han erfaringer med å bruke et fritt periostgraft for å fasilitere tilhelingsprosessen mellom sene og ben ved bruk av hamstringssener. Cathrine Aga avsluttet denne sesjonen ved å snakke om ulike aspekter ved revisjonskirurgi.

Artroskopiforeningens leder Mette Andersen modererte formiddagens sesjon hvor temaer inkluderte kirurgisk behandling av frossen skulder, revisjonsstrategier for postoperative skulderinfeksjoner og ved kirurgi for fremre skulderinstabilitet. Phillip Moroder fra Charite i Berlin ga oss et overblikk over litteraturen på området og viste oss deres tilnærming ved postoperative infeksjoner. Han fortsatte, sammen med Felix Dyrna, med flere gode foredrag under Skulder- og albueforeningens symposium «Posterior shoulder instability» som ble moderert av Berte Bøe fra OUS. Presentasjonen som viste den såkalte «Shoulder pacemaker» for behandling av funksjonell skulderinstabilitet ga et innblikk i en helt ny tilnærming til et vanskelig klinisk problem. Vi ser frem til å høre mer om dette i fremtiden!

Generalforsamlingen ble avholdt før festmiddagen lørdag kveld. Det ble klart at Frode Hellum takker av etter lang og tro tjeneste for Artroskopiforeningen. Han blir erstattet av Cathrine Aga. Foreningen er takknemlig for den store innsatsen Frode har lagt inn til glede for alle medlemmer av foreningen. Mette Andersen fortsetter som leder for foreningen. Resten av styret består av Bjørn Gunnar Kristiansen, Sverre Løken og Eivind Inderhaug. Stipendkomiteen består av Stig Heir og Håvard Visnes.

Smith&Nephew artroskopistipendium ble i år tildelt Kristian Warholm for prosjektet HIPARTI som undersøker effekten av kirurgisk behandling for FAIS. Arthrex stipend til beste artroskopirelaterte foredrag for 2019 ble tildelt Guri Ekås. Videre vant Asle Kjellsen Mitek Stipendium for 2020. Han skal besøke Lars Blønd i København for å fordype seg i patellofemoralleddets hemmeligheter. Årets LIS-stipend for støtte til reise til ESSKA eller ISAKOS tilfalt Alexander Tandberg.

Søndag morgen fikk vi høre Eirik Solheim oppsummere en imponerende serie av publikasjoner som ser på effekten av mikrofraktur og mosaikkplastikk for bruskskader i kne. Svend Ulstein oppdaterte oss på dagens praksis ved slike skader. Møtet ble avsluttet med et foredrag fra Karl Eriksson som viste en innovativ teknikk for menisktransplantasjon med bruk av hamstrings-graft.

Artroskopiforeningens styre takker for et flott møte. Vi ser frem til å treffe så mange som mulig igjen 5.-7.Februar 2021!

Glimt fra vintermøtet 2020
Glimt fra Vintermøtet 202