Reisebrev ISAKOS 2019

Som vinner av artroskopiforeningens reisestipend for 2018 var valget enkelt: ISAKOS 2019 i Cancun, Mexico. Turen gikk via USA og sammen med amerikanske turister til en av deres mest populære feriedestinasjoner. Cancun ligger i den meksikanske delstaten Quintana Roo og er en by med omtrent 600 000 innbyggere. Selve byen er landfast – men hotell/konferanseområdet ligger på en langstrakt øy som er forbundet til fastlandet med flere broer.

Konferansen ble avholdt på International Convention Center og startet med diverse pre-courses lørdag 11. mai. Hoveddelen av programmet gikk imidlertid fra søndag 12. tom torsdag 16. mai. Årets konferanse skulle i utstrakt grad bruke «live kirurgi» på kadaverpreparater som et avbrekk til tradisjonelle «keynote lectures». Stor var derfor skuffelsen når det ble kjent at alle preparater hadde blitt stoppet i tollen på vei inn til Mexico! En rekke forelesere (inkludert undertegnede) måtte derfor – på kort varsel – legge om planen for å fylle den tildelte tiden. Det ble god tid til spørsmål og faglige diskusjoner, ofte like underholdende som foredragene i seg selv!

 

ISAKOS 2019 hadde en fin blanding av gamle og nye temaer innen idrettstraumatologi og artroskopi. Et viktig høydepunkt var presentasjon av STABILITY-studien – hvor 600 pasienter har blitt randomisert til ACL-rekonstruksjon med eller uten en lateral tenodese. Resultatene viste en halvert risiko for revisjonskirurgi dersom inngrepene ble utført i kombinasjon. Utover et godt faglig program, hyggelige sosiale samvær og gode måltider, var kritthvite sandstrender grunn nok til å besøke denne fantastiske delen av Mexico!