Rapport fra Artroskopiforeningens Vintermøte 2022

Årets Vintermøte representerte et etterlengtet gjensyn med Kvitfjell. Etter alternativt webinar i 2021 var de folk klare for å treffes igjen på Gudbrandsgaard Hotell. Tross usikkerhet rundt restriksjoner var vi over 50 oppmøtte. Vi fikk et lite frafall grunnet covid den siste uken for møtet, men kunne likevel avholde et nærmet «fulltallig» møte.

Fredagen startet med en sesjon om idrettsskader ledet av Sverre Løken. Berte Bøe snakket om AC-leddsluksasjoner og Asle Kjellsen om MCL-skader hos idrettsutøvere. Begge foredrag stimulerte til en diskusjon rundt hvordan idrettsutøvere på høyt nivå kan skille seg fra vanlige pasienter og hva vi bør vektlegge i behandlingsvalg hos disse pasientene. Sigbjørn Dimmen fulgte opp med et foredrag om et litt sjeldnere – men like viktig team: intraartikulær hofteleddslidelser hos idrettsutøvere. Så fikk vi en oppdatering om diagnostikk og behandling av meniskokapsulære skader ved Eivind Inderhaug. I anledning NAF sitt 30-års jubileum rundet Eirik Solheim av ettermiddagen med et foredrag om Artroskopiens historie. Mang en godbit fra den nasjonale og internasjonale fagutviklingen ble dekket med en presentasjon spekket av flotte bilder. Jubileet ble videre feiret med sprudlende drikke og flott kake til alle deltagerne.

Lørdag morgen startet med flott soloppgang og en rikholdig sesjon om fremre korsbåndsskader. De to internasjonale gjestene – Anders Stålman og Johannes Barth bidro med flere inspirerende foredrag. Stålman presenterte data fra Artroklinikken i Stockholm gjennom foredragene «Timing of ACL surgery» og «Why do ACL reconstructions fail?». I den påfølgende diskusjon rundt tidlig rekonstruksjon hos idrettsaktive deltok aktive og engasjerte tilhørere. Asle Kjellsen og Torbjørn Strand bidro på en flott måte med «ACL repair – past to present» til debatten rundt hvilken rolle reparasjon av korsbåndet skal ha i fremtiden. Før lønsjpausen ledet Artroskopiforeningens leder Mette Andersen oss gjennom en flott seanse om lateral ankelinstabilitet. Med illustrative foredrag og diskusjoner ved henne selv – og Are Stødle – fikk vi en oppdatering på behandling av en stor og viktig pasientgruppe.

Etter besøk i alpinbakken – og forfriskende skiturer – var salen nok en gang samlet for Skulder- og albueforeningens sesjon. Johannes Barth delte fra sin rikholdige skulderpraksis i Grenoble med innlegg om «open versus arthroscopic latarjet», «posterior instability» og  «massive rotator-cuff tears». Jan Arild Klungsøyr fortalte også om arbeider i Ålesund med en ny metode for skulderstabilisering – og deres erfaringer med biomekaniske studier. Til sist var Mats Ranebo fra Sverige med via videolink for å presentere resultater fra sin studie hvor de har sammenlignet operativ behandling med fysioterapi for akutte rotatorcuffskader.

Generalforsamlingen ble avholdt på ettermiddagen lørdag. Bjørn Gunnar Kristiansen valgte å tre ut av styret og ble takket for sin store innsats for foreningen. Det ble også klart at Christian Owesen fra AHUS ble valgt inn som nytt styremedlem. Styret består derfor fra 2022 av Leder Mette Andersen, Sverre Løken, Cathrine Aga, Eivind Inderhaug og Christian Owesen.

Vinneren av «Smith and Nephew Artroskopistipendium» 2022 ble Axel Petterson vant for studien «Save the meniscus – The bucket handle study». Videre ble vinneren av «Arthrex Artroskopipris – Beste Publikasjon» 2022 Line Lindanger for studien «Effect of Early Residual Laxity After Anterior Cruciate Ligament Reconstruction on Long-term Laxity, Graft Failure, Return to Sports, and Subjective Outcome at 25 Years». «Mitek Stipendium» (for reise og hospitering) 2022 ble tildelt Guri Ranum Ekås for hospitering hos dr Kocher på Boston Childrens Hospital. Til sist ble det av LIS tilstede på Vintermøtet trukket ut «Artroskopiforeningens LIS-pris» til Caroline Kooy Tveiten. Prisen gis som reisestøtte til en internasjonal kongress relatert til artroskopi i 2022.

Kvelden kulminerte i en flott festmiddag med gode diskusjoner ut i de små timer!

Søndag formiddag fikk vi en sesjon med litt «blandet drops» hvor korsbåndsregisteret presenterte nyheter og resultater fra de siste år. I tillegg fortalte Axel Petterson og Rune Jacobsen om henholdsvis «The bucket-handle meniscus study» og «Operativ versus non-operativ behandling ved fremre korsbåndskader» – to aktuelle studier i det norske miljøet. Vi fikk også høre om Geir Hjorthaug sin doktorgrad hvor han har gjort eksperimentelle studier med sene til ben tilheling hos rotter.

Styret takker for et flott vintermøte og ønsker alle velkommen til Kvitfjell i 2023!