Reisebrev fra ESSKA 2022 i Paris fra Alexander Nagel Tandberg

Under Generalforsamlingen som holdes årlig under Artroskopisk Vintermøte, vil det bli trukket ut en vinner av Norsk Artroskopiforenings LIS-Stipend. Reisestipendet som har vært på kr 10 000,- skal brukes til ESSKA/ISAKOS/SECEC kongressen samme år. Vinneren må avgi rapport/reisebrev til Norsk Artroskopiforening. Alexander Tandberg vant  i 2019, men har pga pandemien har han måtte vente til 2022 før han fikk benyttet seg av stipendet. Her er hans reisebrev fra ESSKA 2022.

 

På artroskopiforeningens vintermøte i februar 2019 var jeg så heldig å bli trukket ut som vinner av et reisestipend som skulle brukes til en internasjonal kongress. Da verden endelig åpnet igjen etter pandemien kunne stipendet brukes til å reise på ESSKA som gikk av stabelen 27.-29. april 2022 i Paris.
Kongressen foregikk i gigantiske Palais de Congrès ved Porte Maillot, kun en kort spasertur fra Champs-Elysèes. ESSKA (European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy) arrangerer kongresser hvert andre år og samler ortopeder fra hele verden. Kongressen hadde i år over 3000 deltagere fra hele verden og over 400 representanter fra industrien. Det var over 130 sesjoner med symposier og foredrag som gikk parallelt fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Pausene ble brukt til å spise pain au chocolat og mingle med kollegaer. For min egen del var nok høydepunktene «Instructional course»-foredragene om ACL rekonstruksjon og kneprotesekirurgi. Dr. Eivind Indrehaug ledet blant annet et symposium om Lateral Extrarticular Tenodesis (LET) ved ACL kirurgi og presenterte det siste om anatomiske og biomekaniske aspekter på temaet. I kneproteseverden var patient-specific-alignment og bruken av navigasjon gjentagende temaer. Enklere produksjon og logistikk vil gjøre at patient-specific-implants kan være fremtiden. Selv om dagene var lange ble det selvsagt tid til lunsjer og middager i fantastisk vårvær i Paris. Jeg anbefaler alle LIS`er som er interesserte og har anledning til å delta på denne kongressen. Det er faglig bra, med inspirerende forelesere, samt at man blir godt kjent med miljøet. Neste mulighet er ESSKA-kongressen i Milano i 2024.

 

Til slutt vil jeg takke artroskopiforeningen for reisestipendet.

 

Hilsen Alexander Nagel Tandberg